Fűszerek, a teljesség igénye nélkül
Fórum a fűszerek használatáról
Ajovan
Íze a kakukkfűére emlékeztet. Az indiai és a közel-keleti konyha általánosan használt fűszere. Indiában őshonos.
Ajwain néven megtalálhatod a gyógynövények menüpontban.
Alkörmös
Ital és étel színező, a lédús, ibolyás-fekete bogyótermés sötétvörös leve.
Lúgos közegben kék, savas közegben vörös. Éretlen állapotban enyhén mérgező. Különösen szőlővidéken termesztik borfestéshez. Friss vagy megszárított szirmaival krémeket, gyümölcszseléket ízesítenek,színeznek. Régen szárított, zamatos virágait cukorban forgatták-kandírozták. Észak-Amerikából származó évelő növény.
A gyógynövények menüpontban többet találhatsz róla.
Angelika
Gyökere édeskés, sok nádcukrot tartalmaz, pikánsan keserű, és fűszeres aromájú. Fiatal leveleit kandírozzák, gyümölcssaláták, torták díszítésére használják. Gyomorkeserű italoik és az olasz vermut egyik édesítője. Mártások, saláták és diétás ételek fűszere.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Áfonya
Vadhúsokhoz pikáns mártásként adják, sülteket, pácokat, ízesítenek vele. Lekvárt, dzsemet főznek belőle és édességeket színeznek sötét levével.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Ánizs
Sütemények, édességek,krémek, és alkoholtartalmú italok ízesítőszere. A görögök legnépszerűbb itala, az uzo, a törökök nemzeti itala a raki, és az ismert bolgár masztika ánizsból készülnek. Gyógyteát is főznek belőle.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Csillagánizs
A mangóliával rokon fa, apró , csillag alakú termése az ánizséhoz hasonló illóolajat tartalmaz. A keleti konyha főleg párolt marha, birka és csirkehúsokhoz használja. Kínában honos.
A gyógynövények menüpontban többet találhatsz róla.
Babér
Fűszeres aromája, enyhén kesernyés, csípős íze van. Legváltozatosabban a francia konyha használja. Levesek, főzelékek, pikáns húsételek,mártások, savanyúságok és halak ízesítője.
gyógynövények menüpontban mutatóban találsz róla.
Bazsalikom
Erős, átható ízű fűszer. A friss levelek íze a szegfűszeghez, a szárítottaké inkább a curry-re emlékeztet. Paradicsomos ételek, levesek, vaspástétomok, kolbász hurka ízesítésére, növényi ecetbe és a mustárba használják.
gyógynövények menüpontban mutatóban találsz róla.
Bársonyvirág
Erős illatú szirmai színező hatásúak. A sáfrányt hamisítják vele. Szárítva, porítva baromfieledelbe keverik, a zsiradék és a tojássárgája színezésére.
gyógynövények menüpontban többet találhatsz róla.
Benedekfű
Aromás illóolaj és keserű anyag tartalma miatt keserű likőrök, gyomorerősítő italok, s a francia vermut készítésére használják. Gyógycukorkát is ízesítenek vele.
Borágó
Íze aromás, az uborkáéra emlékeztet. Saláták, hidegtálak, zöldmártások fűszere. C-vitamin tartalma jelentős. Citromillatú friss vagy szárított virágaival üdítőitalokat, fűszerecetet aromásítanak vele. Bort és sört is készítenek belőle. Illatos leveleibe húst töltenek. Lázcsillapító teának is jó.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Boróka
Nehéz illatú, csípős, kesernyés aromájú toboz bogyója régóta kedvelt fűszer. Pikáns ételek, mártások, pácok, vadhúsok, ízesítésére használják. Italokban különleges zamata jól érvényesül. Közismert borókapálinkák: erdélyi fenyővíz, felvidéki borovicska és az angol gin.
Bors
Jellegzetesen csípős fűszer. Főleg a francia konyha fűszere, durvára őrölve sajtokat forgatnak bele. Konzerválásra is használják. A fekete bors a borscserje zölden leszedett, s fermentálás után napon szárított bogyója.
A fehér bors ugyanennek a növénynek az éretten leszedett hántolt változata, nem olyan erős , mint a fekete bors.
Jamaikai szegfűbors
Aromája a szegfűszeg, szerecsendió , fahéj és a bors keverékére emlékeztet. Diétás bors pótló. Pácok, kolbászok, húsételek és a ketchup fűszere.
Japánbors(szecsuáni bors)
Csípős, aromás ízű, a kínai ötfűszer-por egyik alkotója. A keleti konyha fűszere. Kínában őshonos.
Perui borsfa
Bors illatú és nagyságú terméseit bors pótlónak, ecet és bor készítésére használják. A leveleiben gyógyhatású olaj van. Peruban honos szömörceféle.
Cayenne-i bors vagy chili
Nem borsféle, a magyar paprikának közeli rokona. Igen sok fajtája van alak, nagyság és csípősség szerint. Sokkal csípősebb, mint a legerősebb paprika. A curry egyik alapanyaga. Használata Közép-Amerikában a legelterjedtebb. A mexikói specialitást, a tabascoszószt ebből készítik. Levesek, fehér mártások, pörköltek, osztrigarák, füstölt halak ízesítésére használják. Ital ízesítő a gyömbérsörben.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Citromcserje
Kellemes citrom ízt ad az italoknak és salátáknak. Gyógynövényként is használják. Dél Amerikában őshonos.
Citromfű
Cirom illatú levele salátákhoz, gyümölcslevesekhez, boros és vadas húsokhoz, pikáns ételekhez kitűnő ízesítő. Diétás ételek készítésére és gyógynövényként is használják.
Csombor ( borsikafű )
Illata, íze a borséra emlékeztet. Káposztát, ecetes uborkát ízesítenek vele. Diétás étrendnél a borsot helyettesítik vele. Túladagolva keserű.
Fahéj
Jellegzetes illata és aromája van. Sütemények, desszertek, fűszerkeverékek, ízesítője. Rudakban, darabokban és őrölve kapható.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Kínai fahéjfa(fahéjkasszia)
Kérge durvább, vastagabb, ezért olajtartalma nagyobb, aromája áthatóbb. Felhasználása a fahéjhoz hasonló.
Fekete nadálytő
Leveleiből frissen salátákat készítenek. Szárított gyökerét bort ízesítésére használják. Szárított leveleiből teát főznek.
Fehér üröm
Sajátos kesernyés íze, fűszeres illata van. Ürmösborok, vermutok, gyógyhatása miatt keserű gyógylikőrök, teák készítésére használják. A híres olasz, francia vermutokban alap fűszer a fehér üröm az abszint és a spanyol keserű fűszere is.
Fekete üröm
Hajtása íze a majorannára emlékeztet. Kacsa, liba hidegtála, nehezen emészthető ételek fűszerezésére használják.
Fokhagyma
Jellegzetes illata és íze van. Nem csak zöldségként , hanem fűszerként is használjuk. Porítva kis mennyiséget adagolunk. Ismeretes sokoldalú gyógyhatása is.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Görögszéna
Enyhén kesernyés leveleit fogyasztják. A hüvelyszerű, megnyúlt toktermésekben lévő magokat szárítják és őrlik. A curry fontos alkotórésze.
Gyömbér
Citromra emlékeztető illatú, csípősen kesernyés zamatú gyökér törzse keményítőt, illóolajat, jellegzetes ízű gingerolt, cukrot, gyantát és egyéb olajakat tartalmaz. Fűszerkeverékekben közkedvelt, de önmagában is használják. Ausztráliában is használják, Honkongban a friss, megtisztított ls főzött rizómákat cukorral átitatva fogyasztják. Amerikában, Angliában igen népszerű a gyömbérsör , a gyömbérlikőr és a gyömbéres kenyér.Darabolva, szeletelve, őrölve hozzák forgalomba.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találhatsz róla.
Erdei gyömbérgyökér
Gyökere szegfű illatú. A szegfűszeg pótlására használják.
Kínai gyömbér vagy galanga
A gyömbérhez hasonló igenelterjedt, a középkorban drága fűszercikk volt. Étvágygerjesztő italok és ételek ízesítésére használják. Sok más faja szép virágú dísznövény.
Kardamom
Íze a gyömbérhez hasonló, frissítő, átható ízű, enyhén csípős. Fűszerként sokféle a felhasználhatósága. Indiai ételekben a rizs ízesítésére használják. Édességek, darált húsok, hamburgerek fűszere. Az indiai curry egyik fűszer alapja.
Izsóp
Aromás illatú, magas C-vitamin tartalmú, kissé kesernyés leveles hajtása a fűszer. Sültek, burgonya, zeller, hal, hússaláták, húspácok ízesítésére használják. A szorbetnek a törökök enyhén alkoholos italának aromáját is ez a fűszer adja. Gyógynövényként légúti betegségek enyhítésére használják.
Kakukkfű
Kámforos illatú, sajátos ízű hajtásai pikáns ételek, különféle húsos töltelékek, nehezen emészthető levesek, főzelékek, túrók, sajtok ízesítésére. Nem erőse fűszer, ezért diétás étrendnél is használható. Fertőtlenítő hatása miatt a gyógyszeriparban is használják.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Kanálfű
Csípős, enyhén sós íze miatt kedvelt fűszer és saláta. Kipréselt nedvét és vitamindús zöld salátáját skorbut ellen a tengeri hajósok már régen is használták.
Kapor
Erős illatú, a magyar konyha kedvelt fűszernövénye. Zöldjét saláták, főzelékek,savanyúságok ízesítésére használják.
Kapri
A sötétzöld, borsónyi, kellemesen fanyar bimbót nevezzük kapri bogyónak. Sós vízben , ecetben vagy olíva olajban tartósítják. Húskocsonyákat, körözötteket, fűszereznek vele, valamint a ringlit is.
Kálmos
A talajban kúszó rizómái aromás illóolajban, az un. Kálmos olajban valamint keményítőben gazdagok. Legismertebb mint étvágygerjesztő italok zamat anyaga. Régen cukrozva is fogyasztották.
Kerti zsázsa
Fiatal levelei a borshoz hasonlóan csípősek, igen aromásak. Friss saláták és köretek készítésére, húsok ízesítésére kiváló. Cserépben vagy nedves szűrő papíron egész évben a lakásban is nevelhető. Indiában olajos magvait étolajnak használják.
Kesudió
Koktéldióként, süteményekben vagy kesuvajban fogyasztják. Tisztítva és sózva kapható.
Komló
A fiatal hajtásokat zöldségként fogyasztják, és salátát is készítenek belőle. A sör legfontosabb alapanyaga. Megakadályozza a sör megromlását és fokozza a habzó képességét.
Koriander
Friss, narancsra, emlékeztető illata van. Sonkapácok, savanyúságok, pástétomok, sör ízesítője. Indiában, Ázsiában, Dél –Amerikában és a Közel-Keleten kiterjedten használják friss leveles hajtását. Magja a curry alkotóeleme. Alkoholos italok, pl a gin ízesítésére is használják.
Édeskömény
Levélnyele az ánizséhoz hasonló ízű. Levelét főzelékek, saláták halételek, mártások, teasütemények készítésére használják. Nyersen is fogyasztható.
Római kömény
Áthatóan csípős, enyhén kesernyés ízű. Pácok, sütemények, likőrök készítéséhez használják, egészben vagy őrölve. A curry egyik fűszer adaléka. Különösen Mexikóban kedvelt fűszernövény.
Körömvirág
Aranysárga virágszirmait a középkorban sajtok, sütemények, sodók ízesítésére használják. Ma hal és húsételek, rizs, levesek színezésére használják. Ismert gyógyhatása is.
gyógynövények menüpontban mutatóban találsz róla.
Kurkuma
Aromás illóolajokat és vörösessárga festékanyagot, a kurkumint tartalmaz. Ételek színezésére kitűnő, ezért indiai sáfránynak is nevezik. Fűszerkeverékek, így a curry alkotóeleme az angol worcester-mártás alapja. Indiában nagyon széleskörű a felhasználása. Gyógynövényként máj és epebántalmakra használják.
Szurokfű vagy origanum, oregánó
Aromája a majoranna és a kakukkfű keverékére emlékeztet. Görögországban és Olaszországban az egyik leggyakrabban használt fűszer. Különösen paradicsomos sajtos húsok, tészták ízesítésére használják. A majorannát szokták pótolni vele.
Menta
A zöld mentát töltelékekhez, mentaszósz, saláta készítésére használják. A narancs vagy kölnimentát kellemes illatú apróra vágva salátákat és jégbehűtött italokat ízesítenek vele. A borsos mentát édességek és mentakrém készítésére, a lómentát currykbe használják.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Metélőhagyma
Belül üreges levelét frissen finomra vágva krémlevesekbe, tojásételekbe, előételekbe szórják. A kínai metélőhagyma levelei nagyobbak, virágai rózsaillatúak és fokhagymaízűek.
Metélőzeller
Vitaminokban és ásványi sókban gazdag, illatos levélzetéért termesztik. Gumója alig van. A zeller a „zellermag” illatos, íze enyhén kesernyés. A paradicsomlének, különféle mártásoknak, halételeknek ízesítője. A zellersó, a termés őrlemény és a só keveréke.
Mustár
A káposztafélék családjába tartozó növények magvai. A fekete csípősebb, mint a fehér.
Fehér, vagy mustár
Gömbölyű, világossárga magvainak őrleményéből, többféle fűszerrel ízesítve, fekete mustárral és keményítővel keverve készül az étkezési mustár. Csípős ízét a magvaiban lévő mustárolajtól kapta. Ételek, konzervek fűszerezésére használják.
Fekete, vagy francia mustár
Ebből a sötét vörösesbarna magvú növényből készítettek először konyhai mustárt. A fehér mustárnál jóval csípősebb, ezért a keverékéből, a keverési arányának megfelelően készül a csípősebb vagy édesebb mustár.
Indiai vagy szarepta mustár
Ez a legcsípősebb mustár. Nagy sárga magvai 35 % étolajat tartalmaznak. Indiában ezzel főznek a rai készül belőle, mustárolajából pedig mustár készítenek.
Pandánusz
A híres indiai illatszer, a kewda, érett torzsavirágzatából készül. Édességeket, ételeket, italokat, szirupokat aromásítanak vele. Használják ruhák, szappanok, mosószerek illatosítására is. Indiába gyógynövényként is használják.
Paprika
A paprikaörlemény íze az édestől a nagyon csípősig, színe a barnás rózsaszíntől a skarlátvörösig változhat. Magyarország nemzeti fűszere, spanyolváltozatát pimentonnak nevezik. Gulyásban, krémsajtokban, húsételekben használják.
Petrezselyem
Sok fajtája van: széleslevelű, fodros, metélő, vagy a gyökeréért termesztett ugyancsak sok féle petrezselyemgyökér. A nápolyi vagy olasz petrezselymet húsos levélnyeléért termesztik. Mártásokba, töltelékekbe, sütve, halak köreteként is használják. Vízhajtó hatású
Pisztácia
A mag szik levelei zöldek, „pisztácia-zöld ”színt adnak, ha krémbe, fagylaltba, italba keverik.Magvai pirítva, sózva, mint pisztácia mandula vagy aleppói dió ismertek.
Rozmaring
Kámforra emlékeztető illatú, aromatikus illóolajokban gazdag növény. Friss vagy szárított leveleit párolt húsok ízesítésére használják. A francia és olasz konyha kedvelt fűszere.
Sáfrány
Aromás illata, sajátosan édeskés zamata és igen erős színező hatása van. A frissen kinyílt virágokból kézzel csípik ki a bibéket és szárítás után azonnal , fénytől védve csomagolják. Igen drága fűszer , ezért gyakran hamisítják. Kis mennyiségben lehet csak használni, mert mérgező. Sajtok, édességek, vaj, hal és baromfi pástétomok, töltelékek, rizs ételek, borok színezésére használják. A régi magyar konyha a levest sáfránnyal színezte.
Szagosmüge
A növény kumarintól illatos, ezért teák, bólék, borok fűszerezésére használják. A németek walmeisterből készítik a májusi bornak nevezett fűszeres italt. Közvetlenül virágzás előtt kell gyűjteni, és néhány órai állás után kell felhasználni, mert akkor a legaromásabb. Gyökere purpurin festékanyagát a festékiparban is felhasználják. Gyógyhatását teája máj, epe bántalmaknál fejti ki.
Szegfűszeg
Aromatikus illóolajban igen gazdag. Az ősi Kínában leheletüket szegfűszeggel illatosították az udvaroncok. Fűszerként a növény szárított virágbimbóját használják. Narancs, almába tűzdelik. Fűszerkeverékek(curry), pikáns mártások, boros, paradicsomos ételek, pácok, pudingok , édességek ízesítője. Az amerikaiak sonka, és disznóhús tűzdelésére, az angolok almatortába, a franciák levesekbe használják. Szörpöket, puncsot,bólékat, forralt bort is fűszereznek vele. Dohányba keverve, szegfűszef cigarettát szívna Indonéziában.
Gyógyhatásairól a gyógynövények menüpontban találsz leírást.
Szerecsendió
Erősítő, frissítő hatású. A termés 30% zsírtartalmából nyerik a muskátvajat. Tej, tejtermékek, sajtos ételek, burgonya, spenőt, tökfőzelék, mártások, darált és vadhúsok, puncsok és különleges italok fűszerezésére használják, amilyen a posset(sörrel, borral kevert, meleg aludtej.)
Szezám
Elsősorban olajnövény, de magvait ízesítésre használják. Péksütemények, kenyér, kalács, keksz tetejére szórják. Vagy belesütik. Keleti édességek pl. a halva ebből készül. Húsra szórják, salátába keverik, tortillába sütik Mexikóban. Görög csemege mézzel összeállítva. Kellemes, dió ízű mártás készül a pirított magokból.
Tárkony
Savanyított ételek, páclevek, fűszerecetek, bárány, vadas és pikáns húsok, mártások, levesek ízesítője. Más fűszerek aromáját fokozottan kiemelik, ezért fűszerkeverékekben is jó. Étvágy fokozó, epehajtó és vesetisztító hatású a teája.
Tormafa vagy lóretek
Erősen retekízű gyökere, zsázsazamatú levele és zsenge termése a fűszer. Termése a curry egyik alkotója. Magvából olajat, törzséből gumit nyernek.
Kakukktorma
Fűszeresen aromás , kesernyés, kissé csípős ízű. Saláták és húsok ízesítésére használják. Nem termesztik, gyűjtik.
Vizitorma
Vitamindús, íze a kakukktormáéhoz hasonló. Fiatal hajtáscsúcsait használják saláták, húsok, hidegtálak, köretek ízesítésére.
Turbolya
Ánizsillatú. Édeskés, zamatos leveleit édes petrezselyemnek is hívják. A franciák fűszerkeverékekben pl. petrezselyemmel, tárkonnyal, snidlinggel, zsályával, borsikafűvel és bazsalikommal együtt használják. Teája gyógyhatású légzőszervi és emésztőrendszeri betegségekre.
Mirhafű
Kellemes, ánizsillatú leveleit a turbolyához hasonlóan használják. Gyógy és dísznövényként is termesztik. Több olyan más illatos növényt is mirhának neveznek, amelyek egészen más növénycsaládba tartoznak. A bibliában említett mirha, egy trópusi fa gyantája.
Vanília
Fagylaltok, krémek, pudingok, sütemények, likőrök és a csokoládé fűszere. Ilatszer és gyógyital is készült belőle, régen pedig a vaníliarúd fizetési eszköz volt. Amerika felfedezése után még hosszú ideig Mexikó látta el a világot vaníliával. Hiába próbálták Ázsiában honosítani, sokáig nem sikerült. Hiányoztak azok a rovar és kolibrifajok amelyek a megporzást végzik. Hatalmas ültetvényeken bambuszpálcikák segítségével kézzel végzik a mesterséges megporzást.
Varjúbogyó
Az izlandiak kedvenc itala a savanyú tej varjúbogyóval ízesítve. Gyümölcs és zöldségszegény vidékeken nemcsak ízesítő, hanem fontos vitaminforrás. Nyersen eszik, vagy befőttet, köretet, lekvárt készítenek belőle. Grönlandon nehéz zsíros ételek , húsok mellé tálalják.
Vasfű
A középkor óta használják friss hajtásait saláták, levesek, köretek ízesítésére, savanyúságok aromásítására. Diétás ételek készítéséhez is felhasználható. Gyógyteában, gyomor, máj, epebántalmak ellen használ. Régen vérszegénység és kimerültség ellen alkalmazták.
Zsálya
Aromája erős, ezért csak kis mennyiségben vagy más fűszerekkel együtt használják. Májpástétom, zsíros húsok, tészták ízesítője.
Bővebbet a gyógynövények menüpontban találsz róla.
Egyéb olvasni valók
|